Skip to content

Architektura 21szego wieku : Kompleks handlowy dla budownictwa Propozycja / Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali i Fatemeh Farmanfarmayee

1 miesiąc ago

469 words

Dzięki Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali i Fatemeh Farmanfarmayee W otwartym konkursie Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali i Fatemeh Farmanfarmayee zostali wezwani do zaprojektowania komercyjnego centrum handlowego o powierzchni 10 000 m2 w prowincji Gilan, która znajduje się na północy część Iranu w umiarkowanym klimacie i otoczona lasami.
Wystarczająca ilość opadów i unikalne sceny krajobrazowe to główne cechy tej witryny.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Określony wymiar strony (150 * 20), przepisy budowlane i przepisy zmusiły nas do rozszerzenia śladu przez przedłużenie wschód / zachód.
Aby osiągnąć końcowy metr kwadratowy, rozważono zminimalizowanie pustek i atrium.
Jednak dostrzeżenie dwóch atriów w celach konstrukcyjnych oznaczało, że konieczne jest oddychanie budynkiem.
Dzięki uprzejmości Alireza Mahdizadeha Hakaka, Ali Aleali i Fatemeh Farmanfarmayee Zalane świadomymi ekologicznie i zgodnymi z LEED wyborami zostały zaimplementowane w zakresie efektywności energetycznej (wykorzystując najbardziej naturalną wentylację i światło, pomagając przeniknąć światło i świeże powietrze przez elewację i dach), energię odnawialną (zastosowanie ogniw słonecznych), wydajności wody (zaprojektowanie systemu zbierania ścieków i recyklingu do ponownego wykorzystania), jakości powietrza (zważywszy na dwa atria na światło naturalne i wentylację) oraz wykorzystania zasobów szybko odnawialnych (zastosowanie drewna jako źródła odnawialnego dla druga skórka budynku dla izolacji klimatu i dźwięku).
Dzięki Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali i Fatemeh Farmanfarmayee Sala konferencyjna, restauracja i inne obiekty przesunęły się na najwyższe piętro, nie ingerując w części komercyjne, a także aby uzyskać zalety najlepszego widoku.
Zgodnie z przepisami dotyczącymi wyjść awaryjnych uwzględniono trzy oddzielne pionowe wejścia (schody i windy), zaczynając od najwyższych pięter po strefy bezpieczeństwa.
Schody wewnętrzne ułatwiają dostęp w pionie, szczególnie w częściach komercyjnych.
Dzięki uprzejmości Alireza Mahdizadeha Hakaka, Ali Aleali i Fatemeh Farmanfarmayee Widziane z zewnątrz budynek wydaje się być ukształtowany przez niewidzialne siły natury i faktycznie odkształca kopertę.
Z jednej strony stosujemy się do przepisów budowlanych i regulacji budowlanych i wykorzystujemy pełną pojemność dozwolonej powierzchni, aby osiągnąć optymalne metry kwadratowe, narzucając prosty kształt prostopadłościanu.
Z drugiej strony działają niszczycielskie siły i dysonanse, które rozbijają choreografię pomnika i kształtują skórę.
Dzięki uprzejmości Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali i Fatemeh Farmanfarmayee Architekci: Alireza Mahdizadeh Hakak, Ali Aleali, Fatemeh Farmanfarmayee Lokalizacja: Rasht, Iran Zespół projektowy: Mohsen Sabzalinezhad, Sadegh Bahrami, Talieh Mahdizadeh LEED Consulting: Mohamad Taleghani Strukturalny inżynier: Sadegh Ghazanfari.
Inżynier mechanik: Babak Abazadeh Pracodawca: Tirajeh firma handlowa i cywilna Organizator: irańska organizacja inżynierów budownictwa, oddział prowincji Gilan (organizacja rządowa) Rok projektu: 2010 Obszar projektu: 10 000 m2
[podobne: Oporniki granitowe, Grzejnik dekoracyjny łazienkowy, firma zbrojarska ]

Powiązane tematy z artykułem: firma zbrojarska Grzejnik dekoracyjny łazienkowy Oporniki granitowe