Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : Civic Cultural Exhibition and Activity Centre / inFORM Studio

2 miesiące ago

538 words

Miasto Korla ogłosiło, że studio inFORM zostało wybrane jako zwycięzca międzynarodowego konkursu na projekt w Civic Cultural Exhibition and Activity Centre w Korli w Chinach.
Będzie to symbol postępowej przyszłości regionu Xinjiang.
Konceptualna propozycja obejmuje wizję planu głównego dla osiowego związku budynków kulturowych i silnego powiązania pieszych ze wschodem i zachodem za pośrednictwem strony; Inteligentnie reaguje również na klimat, dziedzictwo geologiczne, ekologię oraz kontekstualne poglądy i relacje.
Więcej o Kulturalnym Centrum Wystawienniczym i Aktywnym po przerwie.
Korla znajduje się w wyjątkowej lokalizacji nad pustynią Taklamakan i u podnóża masywu górskiego po drugiej stronie jeziora Bosten.
Ekologiczne i geologiczne skrajności praktycznie współistnieją w Korli, dając ogromną możliwość zobrazowania obu warunków jako części morfologii projektu.
Woda jest ważna dla całego regionu, pomimo obfitości w samym jeziorze Bosten.
Szczególną uwagę zwraca się na wykorzystanie wody w wyniku wychwytywania wody deszczowej, recyklingu szarego, retencji wody deszczowej i jej wykorzystania w systemie geotermalnym.
Połączenie projektu z wodą świętuje się w jego użyciu w krajobrazie z basenami refleksyjnymi, basenami chłodzenia wyparnego, stawem z kwiatami lotosu i serią zsynchronizowanych fontann do rozrywki wodnej.
.
studio inFORM / Plan terenu 02 Klimatycznie budynek reaguje morfologicznie na wiele atrybutów, które charakteryzują region, w tym suchość, duże dzienne wahania temperatury, częste nasłonecznienie i stałą temperaturę ziemi pod powierzchnią.
Obfite światło słoneczne jest ogromnym atutem dla redukcji energii poprzez właściwe wykorzystanie światła dziennego.
Dodatkowa energia zostanie zaoszczędzona dzięki zastosowaniu ścian trombe i systemu geotermalnego, zapewniającego ziemską stabilność w zmiennych temperaturach w ciągu dnia.
Zapewnienie grubej powłoki budynku o perforowanej jakości wykorzystuje te warunki.
.
inFORM Studio / Diagram 03 Ogólna forma budynku przypomina siłę górską, która jest tak potężna w regionie, w skali ludzkiej, jak wzór kwiatu lotosu, który jest używany jako strategia panelowania fasady oraz perforowania zewnętrznej powłoki światło dzienne.
Widoki są przede wszystkim wewnętrzne, jak charakter żądań wystaw, jednak uderzające momenty w budynku zapewniają wspaniałe widoki zarówno na kanał, jak i góry na północ.
.
inFORM Studio Istnieje kilka możliwości dalszego zmniejszenia zużycia energii w budynku, w tym naturalnej wentylacji.
Zimne powietrze zasysane nad schłodzonymi basenami będzie miało wpływ na wysokość stosu w wysokich przestrzeniach, ponieważ powietrze jest ogrzewane w kierunku wyżej położonych okien.
Ogólna redukcja energii potrzebnej do ułatwienia operacji mechanicznych zapewnia możliwości zorientowanych na południe budynków zintegrowanych paneli fotowoltaicznych, które w większym stopniu przyczyniają się do procentowej produkcji energii.
.
inFORM Studio / Diagram 02 Czysta woda, czyste powietrze i wnikliwy szacunek dla regionalnej ekologii to tylko niektóre z namacalnych korzyści tego projektu dla Obywatelskiej Wystawy Kulturalnej i Centrum Aktywności.
Co więcej, potężne oświadczenie architektoniczne stanie się symbolem tego zaangażowania w zrównoważoną przyszłość.
.
inFORM Studio / Elevation 01 Architekt: inFORM Studio Lokalizacja: Korla, Chiny Zespół projektowy: Kenneth Van Tine, Gina Van Tine, Michael Guthrie, Cory Lavigne, Robert Miller, Anna Haezebrouck, Jordan Whitted Project Area: 8 000 m.
Rok projektu: 2011 Zdjęcia : inFORM Studio
[hasła pokrewne: styropian eps 100, pokrycie tarasu, kratownice przestrzenne ]

Powiązane tematy z artykułem: kratownice przestrzenne pokrycie tarasu styropian eps 100