Skip to content

Nowoczesna architektura : Cage House / Parametr Indonesia

2 miesiące ago

473 words

Sispriyadi Budiyarso Architekci: Parametr IndonesiaLokalizacja: Depok, Indonezja Rok projektu: 2011 Obszar projektu: 163 m2 Fotografie: Sispriyadi Budiyarso + 25 Ten projekt renowacji jest typowym wspólnym domem, który znajduje się w dzielnicy mieszkaniowej w Cinere, Depok w Indonezji.
Jak powszechnie wiadomo, mieszkanie w Indonezji ma prawie jednorodną typologię w różnych wymiarach witryny.
Homogeniczną typologią jest tutaj typologia, która ma tendencję do maksymalizacji wymagań przestrzennych, zapominając o cechach pokoju w tropikalnym klimacie, gdzie niezbędne jest naturalne oświetlenie i wentylacja.
Istniejący stan domu ma dwa piętra, a drugie piętro to żelbetowy konstrukcja kompozytowa, deski drewniane i niektóre dźwigary stalowe.
Klient chciał, aby dom zawierał jedną główną sypialnię z dołączoną łazienką, dwie sypialnie dla dzieci i salon.
Klient chciał również dominującego salonu, który stałby się centrum rodzinnej interakcji.
Istniejąca domowa strategia projektowa Istniejące domostwo: pokój dzienny Zbadaliśmy możliwości projektowe w granicach wymagań przestrzennych, kwestii budżetowych i istniejących warunków.
Ostatecznie koncepcja dupleksu staje się główną koncepcją, biorąc pod uwagę fakt, że drewniana konstrukcja deski na drugim piętrze jest przecięta na pół i wykorzystywana jako szkielet dla odlewu betonowego, co zmniejsza koszty deskowania.
Przecinając połowę drewnianej podłogi, stworzyliśmy wysoki sufit, który stanowi idealne miejsce na duży salon.
Salon stał się centralnym punktem domu, mającym bezpośredni kontakt z pokojami na parterze i na piętrze.
Następnie bardziej prywatne pokoje są umieszczone na zewnętrznym obwodzie, z widokiem spoglądającym na ulicę.
Najbardziej interesującą częścią całej koncepcji było zniesienie granic między przestrzenią zewnętrzną i wewnętrzną lub wnętrzem z ogrodem / tarasem.
W odpowiedzi na tę obawę stworzyliśmy klatkę, która pozwala swobodnie płynąć słońcu i wiatrowi, a jednocześnie ogranicza nadchodzącą wodę deszczową w obszarze pokładu, czyniąc obszar przydatnym do wielu czynności w różnych warunkach pogodowych.
.
Sispriyadi Budiyarso Materiał z recyklingu.
Sispriyadi Budiyarso Wykorzystanie odzyskanego materiału uzyskanego z istniejącego domu pomogło zmniejszyć koszty budowy.
Oprócz wykorzystania drewnianej płyty podłogowej jako ramy, używamy stalowego dźwigara WF jako wspornika konstrukcji belek dachowych, przymocowanego w taki sposób, aby oprawił salon.
Zastosowaliśmy drewniane ramy okienne i żelazną kratę na stopnie schodów i jako element tworzący cień na konstrukcji klatki, ułożone artystycznie i pomalowane na biało, aby wzmocnić charakter architektury tego domu.
Pokój w pokoju Sekcja Poczucie przestronności w tym domu jest zrównoważone z zaakcentowanymi elementami, tworząc pokój w pokoju.
Mała pomarańczowa klatka jest przymocowana do stalowej konstrukcji.
Poza funkcjonowaniem jako przestrzeń do czytania, kapsuła ta wzmacnia pomieszczenie w ramach koncepcji pomieszczenia, podobnie jak wyskakujące pudełko głównej sypialni działa jak pracownia.
.
Sispriyadi Budiyarso
[podobne: miętowa farba do ścian, wykonawstwo zastępcze, średnice rur miedzianych ]

Powiązane tematy z artykułem: miętowa farba do ścian średnice rur miedzianych wykonawstwo zastępcze