Skip to content

Nowoczesna architektura : Centrum Kultury i Propozycja Ośrodka Sportowego / PARK

1 miesiąc ago

379 words

Wywołanie 3 500 mkw połączonego centrum społecznościowego i obiektu sportowego z naciskiem na zrównoważony rozwój, zarówno pod względem konstrukcji, jak i użytkowania, sprawiło, że PARK zdecydował się na śmiałą strategię, którą nazwali.
Pulsen ..
Zamiast stosować tradycyjny repertuar zielonych technologii do budynku, po opracowaniu wstępnego projektu koncepcji, klient wezwał do architektury, która ucieleśnia ideę zrównoważonego podejścia.
Więcej zdjęć i opis projektu po przerwie.
Działka budowlana otoczona jest rozległym terenem zielonym z boiskami sportowymi i terenami rekreacyjnymi.
Oczywistym byłoby, aby stworzyć płaski budynek, jednopoziomową konstrukcję, która rozleje się po okolicy.
Wybraliśmy inne podejście: zestawiając funkcje jeden na drugim, realizujemy szereg kluczowych celów.
Widok na południe Przede wszystkim wysoki budynek wyróżnia się w rozległym krajobrazie rolniczym, a w mieście Balling, w którym wszystkie budynki są na jednym poziomie.
Podniesiona ponad linię horyzontu.
of Balling oferuje spektakularne widoki dla użytkowników budynku.
Wysoki budynek staje się światłem widzialnym z daleka.
zielony punkt orientacyjny w bardzo dosłownym znaczeniu.
Wysoki budynek jest bardziej zwarty niż płaski, więc ma mniejszą powierzchnię.
i mniejszy ślad.
Pozostawia to więcej miejsca dla boisk sportowych na poziomie gruntu.
I wreszcie budynek ma swoje miejsce w genealogii pionowych radiolatarni, które przez wieki stały się symbolami różnych epok.
widok na wschód Budynek odnosi się do trzech istniejących funkcji na stronie: szkoły, istniejącej hali sportowej i boisk sportowych.
Nasza propozycja planu głównego łączy te funkcje za pomocą dwóch elementów: centralnego placu i ścieżki krajobrazowej.
widok zachodni Budynek ma kształt sześcianu.
cztery piętra i 25 metrów głębokości.
Idealny sześcian jest wyposażony w paraboliczny dach, który nadaje mu charakterystyczny profil.
Ta.
Odwrócona kopuła.
oferuje wiele możliwości zbierania wody deszczowej, naturalnej wentylacji i pasywnego ogrzewania słonecznego.
Paraboliczny dach to lekka drewniana mansarda, która znajduje się na betonowej konstrukcji.
Idea grawitacji była głównym czynnikiem integrującym dystrybucję programu z konstrukcją strukturalną; lżejsza część budynku jest umieszczona na górze, a cięższa znajduje się na dole.
widok z kawiarenki Architekt: PARK Lokalizacja: Balling, Dania Typ: Konkurs Rok: 2011 Status: Wyróżnienie
[podobne: drzwi wewnętrzne DRE, ekrany bezszwowe, ekrany bezszwowe elektryczne ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi wewnętrzne DRE ekrany bezszwowe pionowa maszyna pakująca