Skip to content

Nowoczesna architektura : Ordos 20 + 10 Office Complex / Preston Scott Cohen

2 tygodnie ago

539 words

Preston Scott Cohen Zaprojektowany dla projektu Ordos 20 + 10, ten kompleks biurowy Preston Scott Cohen tworzy całkowicie nową typologię biurową w swojej lokalizacji na placu, promenadzie i przestrzeni publicznej.
+ 18 Park biurowy znajduje się zwykle w kręgu deweloperów.
Metryki i ekonomia zwykle określają układ, estetykę i formalną relację pomiędzy w dużej mierze normatywnymi budynkami w nich, w sposób, który maksymalizuje zysk, a nie architektoniczny charakter czy doświadczenie.
Powstałe konstrukcje są często szare; istnieją bez przestrzeni komunalnej, która zapewnia kultową obecność korporacjom, które ich zamieszkują.
Ten zwycięski konkursowy kompleks biurowy Prestona Scotta Cohena ma na celu dalszą tę typologię, wprowadzając momenty rzeźbiarskiego wyrazu w tych strukturach bez całkowitego pogorszenia funkcjonalnego założenia, na którym opiera się budynek biurowy.
.
Preston Scott Cohen Osiąga się to poprzez dostosowanie czterech standardowych budynków biurowych i przeprowadzanie z nimi formalnych manipulacji w sposób zapewniający zróżnicowanie architektoniczne.
Te wieże z kwadratowymi planami mają wyrzeźbioną pustkę, która zapewnia panoramiczny widok na otaczający krajobraz.
Spadziste miejsce powoduje, że każdy plac na otwartym powietrzu istnieje w tej samej płaszczyźnie w stosunku do horyzontu, mimo że różnią się one relacją wewnętrzną do każdego budynku.
Ten podstawowy ruch formalny tworzy punkt odniesienia, który jest dodatkowo wzmocniony w planie i sekcji.
.
Preston Scott Cohen / Scewer Skewer W planie, każde piętro jest podzielone na dwie połówki po przekątnej przez ciągłą rampę, która łączy każdy poziom każdego budynku.
Rdzeń konstrukcyjny / usługowy przechodzi przez środek każdej płyty podłogowej, która zawiera wyjście i podpórkę budynku.
W sekcji każda podłoga jest wyrównana na podzielonych poziomach, dodając większą hierarchię do każdej podzielonej na strefy strefy biurowej.
.
Preston Scott Cohen / Plan 01 Ta strategia planowania ma duży wpływ na zapotrzebowanie rynku.
Podzielone poziomy pozwalają na równomierne dzielenie przestrzeni i łatwą agregację.
Każda półpiętna płyta może być wynajęta oddzielnie, lub kilka pięter można wynająć razem, działając razem jako ciągła przestrzeń dzięki podziałom poziomów, które łączą je w sposób percepcyjny.
.
Preston Scott Cohen / Sections Aby stworzyć wspornikowe płyty podłogowe nad rzeźbioną pustką w budynku, Preston Scott Cohen zastosował system więźby Vierendeel zawieszony na konstrukcyjnym rdzeniu wieży.
To strukturalne rozwiązanie minimalizuje utrwalone ściany wewnętrzne i kolumny oraz maksymalizuje powierzchnię podłogi – cechy, które zwiększają ogólną elastyczność każdej przestrzeni.
.
Schemat Prestona Scotta Cohena / Systems Ogólny zakres i ukierunkowanie wież ma na celu połączenie mieszkańców z otaczającym środowiskiem poprzez otoczenie zewnętrznej przestrzeni wewnątrz budynków.
pustki.
To, w połączeniu z nowym wewnętrznym podejściem do budynku biurowego, jest fundamentalnym oderwaniem od przeszłości, które służy poślubieniu współczesnych idei promenady i estetyki z maszynową funkcją i ekonomicznym wyprowadzeniem, które tworzy konwencjonalny budynek biurowy.
.
Preston Scott Cohen / Model 03 Architekt: Preston Scott Cohen Lokalizacja: Dystrykt Dongsheng, Ordos, Chiny Zespół projektowy: Preston Scott Cohen, Amit Nemlich, Matthew Allen, Michelle Chang, Collin Gardner, Lee-Su Huang, Carl D.
Apolito-Dworkin, Obszar projektu Matt Storus: 21.500 m2 Rok projektu: Design 2010; Budowa 2011-2012 Fotografia: Preston Scott Cohen
[hasła pokrewne: dekoracyjne grzejniki, Grzejniki dekoracyjne łazienkowe, nagrzewnice elektryczne ]

Powiązane tematy z artykułem: dekoracyjne grzejniki Grzejniki dekoracyjne łazienkowe nagrzewnice elektryczne